NOORD HOLLAND – Onlangs kwam ik met het bericht dat er twee Nederlandse wijnwinkels in één week waren geopend. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat er ook twee andere initiatieven zijn die Nederlandse wijn verkopen. Beide in Amsterdam.

A.J. Pawlikowski en Malory Lane afkomstig uit de United States zwierven de hele wereld over en streken neer in Amsterdam. Op rondreis door de Benelux waren ze zo onder de indruk van de wijnen die ze ontdekten. Het concept voor een pop-up winkel was geboren.

Benelux Wine heeft een fysieke winkellocatie op de Tweede Anjeliersdwarsstraat 15. De winkel is dagelijks geopend van 12.00 tot 19.00 uur. Benelux Wine heeft naast wijnen uit België en Luxemburg een selectie top wijnen uit Nederland. Ze verkopen onder meer wijnen van Domein Aldenborgh, Wijngaard Dassemus en Wijngaard Sint-Catharinadal. Begin voorjaar 2021 zal de pop-up winkel een vaste blijvende winkel worden.

Malory Lane en A.J. Pawlikowski van Benelux Wine in Amsterdam

Diederik Walhof (sommelier en vinoloog in spe) en Rose Groot (designer en productontwerper) zijn dit jaar de pop-up winkel Design & Wijn begonnen. Hun motto: Lokaal Lokaal. In de winkellocatie op Damrak 59 hebben Diederik en Rose naast Nederlandse wijn ook kunst en design in gelimiteerde oplage te koop.

Design & Wijn heeft wijnen van 11 Nederlandse wijnhuizen in het assortiment waaronder Betuws Wijndomein, Wijngoed Thorn, Wijngaard Aan de Breede Beek, Wijnhoeve Colonjes en De Wijnmakers.

Aan ambitie geen gebrek bij Design & Wijn. Zo zijn er plannen om een eigen wijn samen te stellen in samenwerking met Wijngoed Laren en Wijngaard Hof van Twente. De winkel op het Damrak is tijdelijk gesloten. Online bestellen kan wel via de webshop.

Rose Groot & Diederik Walhof van Design & Wijn Foto: Jesse Plum
Design & Wijn in Amsterdam Centrum Foto: Jesse Plum
Benelux Wine in de Amsterdamse Jordaan