Wist je dat er in Nederland een behoorlijk aantal vrouwen professioneel actief zijn in de wijnbouw?

Zo zijn er vrouwen die zelfstandig een wijngaard runnen zoals verdienstelijk wijnmaker Silvia Anthonj van MinZeven in Lelystad.

Daarnaast zijn er een aantal ‘wijnstellen’ in Nederland die zich professioneel bezig houden met wijnbouw zoals gastronoom – sommelier Arina van Leenen en wijngaardenier/wijnmaker Diederik Beeker van Betuws Wijndomein in Erichem.

Verder treffen we in ons land wijngaarden aan waar de tweede generatie een functie heeft binnen het bedrijf zoals Elvira Broersma van Wijngaard de Frysling.

Al met al kom ik in het kader van de publicatie 12X Wijn Weekendje Weg in NL aan minimaal 27 vrouwen die in Nederland commercieel met wijnbouw bezig zijn.

Wijnboeren in Nederland hebben iets gemeen. Alle wijnboeren zijn lekker eigenwijs. Maar de vrouwen in de Nederlandse wijnbouw des te meer.

Als dat geen reden is om een portretserie Wijnvrouwen in NL te maken. We zijn alvast gestart met een pilot. Fotograaf Cees de Jonge van The Visual Art Box heeft een drietal vrouwen geportretteerd in eigen wijngaard.

In het voorjaar geven we gevolg aan deze portretserie door nog meer stoere vrouwen in Nederland wijnland te fotograferen op eigen terroir.

Cees, wat is de mooiste foto die je ooit hebt gemaakt?

Cees: ‘Mijn mooiste opname is niet de technisch meest gelukte of een prijswinnende. Mijn mooiste beeld is een opname van mijn prachtige zoon in de studio. Mooie momenten die maar een flits van en seconde duren maar je altijd bijblijven …

Cees de Jonge is opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, werkt al 30 jaar als freelance kunstfotograaf voor het Rijksmuseum Amsterdam en legt zich naast het fotograferen van beeldende kunst ook toe op portretfotografie.

Arina van Leenen van Betuws Wijndomein (Gelderland) met hond Tosca Foto: Cees de Jonge
Silvia Anthonj van MinZeven (Flevoland) Foto: Cees de Jonge
Elvira Broersma van Wijngaard de Frysling (Friesland) Foto: Cees de Jonge
Peetra van der Knaap bij Betuws Wijndomein (Gelderland) Foto: Cees de Jonge
Fotograaf Cees de Jonge van The Visual Art Box
Joost de Jonge Foto: Cees de Jonge