Boekenmaker en Register Vinoloog Peetra van der Knaap onthult de wijnparels van eigen bodem

Wijngaard Saalhof - NOORD-HOLLAND

Wijn is een beleving, en al helemaal in Nederland. Schrijver en vinoloog Peetra van der Knaap biedt met haar boek 12X Wijn Weekendje Weg in NL de wijntoerist een compleet en verrassend overzicht van eigen bodem. Zo keek zij verder dan de bekende namen en ging ze persoonlijk op zoek naar hotspots voor lunch, diner en overnachting, om de wijnbeleving compleet te maken.

12X Wijn Weekendje Weg in NL is reisgids, achtergrondinformatie, naslagwerk en Nederlands overzicht ineen. “Mijn doel was om voor elke Nederlandse provincie de mooiste wijngaarden en bevlogen wijnboeren uit te lichten”, vertelt de auteur en wijnliefhebber. “Maar gaandeweg ontstond er een echte gids, zowel in de provincies zelf als in Nederland als wijnland. Dat maakt dit boek uniek. Zin in een wijn-weekendje-weg? Je slaat het open, zoekt een wijngaard voor in de middag, een bijzonder wijnrestaurant voor het diner en een unieke overnachting als afsluiter. En dat zijn niet de standaard namen. Ik heb parels ontdekt die ik met iedereen wil delen.” Achterin vindt de lezer een verklarend register met alle termen en informatie, zodat ook de beginnende liefhebbers ermee uit de voeten kunnen. 

Domein Wijngaardsberg - LIMBURG Foto: Paul Lahaye
ESMEE LANGEREIS - Wijnjournalist - Wijnmaker - Columnist

“Denk niet dat dit gewoon een leuk weekendgidsje is, dit is een must-have voor elke wijnliefhebber die nieuwsgierig is naar wat ons land aan wijncultuur te bieden heeft.”

Wijnhoeve De Kleine Schorre - ZEELAND Foto: Barbara Duurloo-Wolff
“Ik ben blij om te zien dat Nederlandse wijnen op dit moment zoveel erkenning krijgen. Elke provincie huist wijngaarden die de aandacht verdienen en boeren wiens verhaal ik wilde horen. Ja, ik heb ze allemaal zelf bezocht, de kilometerteller stond op 7.000. Maar het is zo heerlijk om juist in ons eigen land op pad te gaan, dat kan ik iedereen aanraden. Zo ontdekte ik de meest noordelijke wijngaard en ontving ik tips van de sommeliers van nu. Professionals en gastronomen die weten waar ze het over hebben. Goede wijn is een ervaring die je deelt. Het is toch extra bijzonder dat wijngoeroes als Thérèse Boer van de Librije en Petro Kools en Margo Reuten van Da Vinci hun geheime adresjes aan mij prijs prijsgaven. Thérèse is een verdienstelijk wijnmaker met een eigen Nederlandse wijnlijn De Kus van Thérèse. En Petro is aangesteld als ambassadeur Limburgse wijn 2020. Ik word er echt blij van dat wijn van eigen bodem nu zo actueel is.”
PEETRA VAN DER KNAAP - Register Vinoloog en auteur
SASKIA SMEENK - Hoofd sommelier en assistent maître restaurant Felix, Amsterdam

Foto: Rinze Vegelien

"Superleuk boek. Als Hollandse vak-gek kijk ik er naar uit om alles in dit boek te gaan bezoeken. Waarom vliegen naar het buitenland als er zoveel moois te ontdekken valt... in eigen land!"

"Hier word ik heel hebberig van. In plaats van 12X Wijn Weekendje Weg, wil ik 12X Wijn Week Weg. Op de fiets NL-wijngaarden bezoeken en tussendoor stoppen bij al die gave adresjes die in dit boek staan. Zinnenprikkelend en met tempo geschreven. Go Go Go."

MAGDA VAN DER RIJST - Wijnvrouw van het jaar 2020 - Wijnschrijver - Wijnjournalist - Wijncolumnist

Foto: Paul Kampman

ANGÉLIQUE SCHMEINCK - Meesterkok - Culinary artist - TV presentator

"Fantastisch om te zien met hoeveel liefde en kennis in Nederland op kwalitatieve wijze druiven worden verbouwd waarvan smaakvolle wijn wordt gemaakt. Dit boek is daarbij een inspirerende gids ."

Restaurant Rijks - NOORD-HOLLAND

Foto: Rinze Vegelien

En leerzaam is 12X Wijn Weekendje Weg in NL ook. Peetra interviewde Oenoloog Stan Beurskens over de verschillende Nederlandse druivenrassen en sommelier Koen van der Plas over de gastronomische inzetbaarheid van Nederlandse topwijnen. Het boek bevat 55 wijngaarden, die overzichtelijk te vinden zijn op de 12 toegevoegde kaarten. Peetra: “Mijn doel was om werelden samen te brengen. Wijngaarden en horeca, Nederlandse wijnen, gastronomen en sommeliers. De wereld van wijn kent allerlei facetten. Mijn boek brengt de lezer een totaalervaring.”

 

@Peetra van der Knaap

@Trichis Publishing

Uitgever: Michiel Houdijk

Vormgeving: Charlotte Gramberg

 € 24,95/286 pagina’s/411 illustraties

ISBN 97894928814421 

Leuke korting voor wederverkopers: 

Contact Trichis Publishing BV: Melanie de Bruin via tel. 010-477 85 25 of melanie@trichis.nl