Vandaag kwam NU.NL met een bericht over Nederlandse wijnboeren in relatie tot het jaar 2020. In het artikel werd Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) gequoot: ‘De omvang van de oogst zal ongeveer gelijk zijn aan die van vorig jaar. Qua kwaliteit is het geen superjaar, maar een redelijk jaar’.

We vragen Simon Crone om een toelichting.

Simon: ‘2016 en 2018 waren super jaren. 2019 was redelijk. Tot 24 september 2020 was het een perfect jaar voor de Nederlandse wijnbouw. Daarna hadden zon en een temperatuur van circa 20 graden kunnen resulteren in een excellent wijnjaar maar de regen en de kou hebben invloed gehad op de laatste rijping’.

We spraken uiteraard ook over de wijn van de wijngaard van Simon zelf, Domein tussen Rug en Rijn in Elst.

Simon:’ Onze rode wijn uit 2019 is gebotteld en nu door zijn flessenziekte heen. En ik moet zeggen dat de kwaliteit mij heeft verrast. Het zijn fijne wijnen geworden. We hebben twee rode wijnen. Elsterrood van cabernet noir en cabernet cantor is een mooi gerijpte wijn. Deze wijn heeft op hout gelegen en is een volle krachtige wijn. Bij vleesgerechten komt deze wijn vol tot uiting. Onze andere rode wijn, Heuvelrood van monarch, regent en cabernet noir is meer een frisse fruitige wijn. Deze wijn is een goede match met jonge en gerijpte kazen maar ook perfect om na 22.00 uur ’s avonds nog een mooi glas rood te drinken’.

Domein Rug en Rijn in Elst (Utrecht)
Domein Rug en Rijn in Elst (Utrecht)