LIMBURG – Bij Domein Holset BruisendWijnHuis leggen ze de lat hoog. Eigenaar Erik Leferink vertelde mij een paar maanden geleden dat er een oenoloog was aangenomen en dat een eigen productiekelder voor mousserende wijnen zou worden gebouwd in Lemiers. Dit past binnen de ambitie van het wijnbedrijf zich steeds verder te specialiseren.

Domein Holset werkt sinds 2008 samen met Wijngaard St. Martinus. Naast het gezamenlijke onderhoud van de percelen is Stan Beurskens als oenoloog betrokken bij Domein Holset. Sinds 2017 ontwikkelt Stan Beurskens samen met Kirsten Abels het assortiment van Domein Holset.

Waar staat het wijnbedrijf nu? Ik sprak met directeur Kirsten Abels.

Kirsten: ‘We hebben vandaag de laatste pinot noir en chardonnay druiven geplukt. De oogst is van goede kwaliteit. We zijn nog niet helemaal klaar met plukken. De resterende druiven cabernet blanc, souvignier gris en johanniter volgen nog.’

Hoe is het met de eigen kelder?

Kirsten: ‘Vorige week is de kelder voor het eerst in productie genomen. We verwachten 10.000 flessen mousserende wijn te produceren van de pinot noir en chardonnay oogst 2020. En dat in eigen huis!

Wijngaard St. Martinus verwerkt dit jaar nog souvignier gris, cabernet blanc en johanniter.

In totaal, inclusief de overige druivenrassen, hopen we uit te komen op circa 25.000 mogelijk 27.000 flessen mousserende wijn’.

Peter van den Berg, oenoloog bij Domein Holset

En dan de eigen oenoloog.

Wat ambieert de aangetrokken oenoloog Peter van den Berg.

Peter:’ Mijn grootste uitdaging is om het hele proces voor mousserende wijn goed te beheersen. Daarnaast mooie uitgebalanceerde bubbels maken van zowel klassieke als nieuwe rassen’.

Als dat geen reden is om een wijn weekend weg Limburg te plannen want Domein Holset omvat naast het wijnhuis ook een luxe bed and breakfast.

Ik zeg: Bruusj!