Foto: mousserende wijn van Domein Holset in Lemiers, LIMBURG

In het hoofdstuk NL Wijn & Gastronomie in 12X Wijn Weekendje Weg in NL vertelt sommelier Koen van der Plas onder meer: ‘Sowieso vind ik het bijzonder dat er veel mousserende wijnen worden geproduceerd in Nederland. Het kost meer tijd én geld dan het maken van een stille wijn’.

Hoeveel mousserende wijnen worden er geproduceerd in ons land? Ik vraag het na bij Simon Crone, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP).

Simon: ‘In Nederland worden in totaal ongeveer één miljoen flessen wijn geproduceerd. Daarvan is naar alle waarschijnlijkheid 10 procent mousserend, exclusief de geproduceerde parelwijnen. Deze laatste zijn goed voor 6 tot 10 procent. Voor de Wijnkeuring van de Lage Landen zijn 25 mousserende wijnen en 8 parelwijnen ingezonden’.

De reden dat we het aantal mousserende wijnen in Nederland niet exact weten komt omdat wijngaarden in de jaarlijkse productieopgave aan de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) alleen wit, rood of rosé dienen aan te geven, zo wist Simon mij te vertellen.