‘Nederlandse wijn begint volwassen te worden’ schrijft het vakblad Perswijn in een toelichting bij de beoordeling van wijnen uit Nederland. In het voorjaarsnummer 2021 zijn de proefnotities opgenomen van 150 Nederlandse wijnen. Provinciegewijs dit jaar. Vorig jaar werd nog onderscheid gemaakt op basis van druivenrassen. In 2021 voor het eerst op basis van herkomst.

‘De kwaliteitsstijging is duidelijk’ oordeelt Perswijn en ‘De Nederlandse producenten verdienen complimenten’.

Opvallende conclusies (*):

  • Er zijn wijnen ingezonden uit elf provincies.
  • Vijftien wijnen zijn met vijf sterren beoordeeld.
  • De vijf sterren zijn gevallen in de provincies Limburg, Zeeland, Gelderland, Noord-Brabant en Flevoland.
  • Twee maal vijf sterren voor een mousserende wijn, twee maal voor een rode wijn en elf keer vijf sterren voor een witte wijn.
  • Het merendeel van de vijf sterren gaat naar wijnen van klassieke druivenrassen.
  • Opmerkelijk. De mousserende wijnen met vijf sterren komen van twee wijnproducenten die uitsluitend mousserende wijn produceren. Een producent komt uit Limburg en teelt uitsluitend klassieke rassen, de tweede producent uit Flevoland verbouwt een drietal nieuwe rassen.
  • Veertien wijnen uit de provincies Limburg, Gelderland en Noord-Brabant zijn met viereneenhalve ster beoordeeld. Waarvan vier maal voor de mousserende wijn, drie maal voor rood, één keer voor rosé en zes maal voor witte wijn.
  • Achtendertig wijnen hebben vier sterren ontvangen voor mousserende, witte, rode en zoete dan wel versterkte wijnen. Herkomst: Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.
  • Wijnen gewaardeerd met vier sterren zijn zowel gemaakt van klassieke als nieuwe druivenrassen.

Voldoende reden om een rondje Nederland te doen langs diverse wijnproducenten in alle provincies.

(*) Overigens: niet alle wijnproducenten in Nederland hebben wijnen ingezonden en de wijnboeren die wijnen door Perswijn lieten beoordelen hebben over het algemeen niet al hun wijnen opgestuurd.

Wijngaard Saalhof in Wognum