Nederlandse wijnen doen het goed. We zien het aan de bloei van de Nederlandse wijnwereld, met mooie bezoekers- en verkoopcijfers, steeds meer media-aandacht en nu ook weer in onderscheidingen. De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft op 30 oktober bekend gemaakt welke medailles zij uitreiken. Ook aan de wijngaarden die je herkent uit 12X Wijn Weekendje Weg in NL. Maar er zijn meer opvallende conclusies.
Ieder jaar stelt een onafhankelijk Duits wijnkeuringsinstituut ingezonden wijnen uit België en Nederland op de proef. In totaal werden er 282 wijnen ingezonden, een recordaantal. In totaal mogen 216 ervan een prijs in ontvangst nemen die op basis van een puntentelling goud, zilver of brons scoorden. Die medailles vielen in heel Nederland, niet alleen in traditionele wijnprovincies Gelderland en Limburg – al liggen die wel aan kop. Maar er viel ook goud in Zeeland en Zuid-Holland. Zo bewijst ons land toch maar dat wijnliefhebbers hun hart in vele provincies van Nederland op kunnen halen.

Een andere mooie verrassing: van de veertien gouden medailles, waren er negen voor rode wijn. Witte wijnen deden het altijd al goed, maar over rode wijn bestaat de misvatting dat goed Nederlands rood buiten Limburg moeilijk te vinden zou zijn. Niets is minder waar, zo blijkt uit de keuring. En extra bijzonder is dat maar liefst acht van deze negen van nieuwe druivenrassen gemaakt worden zoals rondo, regent en cabernet cortis. Een mooie ontwikkeling
Adrie Krielaart van Chateau du Tets uit Goudriaan in de Alblasserwaard, dit jaar goed voor goud met rode wijn van de rondo druif: ‘De blauwe druif rondo is mijn favoriet. Ik maak al vijfentwintig jaar wijn van de rondo. Ik weet wat ik moet doen. Het is een prachtige grote druif om te zien en levert wijn op met een mooie smaak’.

Voor de toppers uit verschillende categorieën reserveren de Duitse keurmeesters ereprijzen: zestien in totaal. Maar liefst twaalf van deze ereprijzen zijn afkomstig van zeven wijngaarden die zijn opgenomen in 12X Wijn Weekendje Weg in NL. Zoals Betuws Wijndomein, Wijngaard St. Martinus en Wijngaard Aan de Breede Beek.
Hoog tijd voor een ereronde langs alle winnaars, tijdens een avontuurlijk weekend in de wijnwereld van ons eigen land. Aan de hand van 12X Wijn Weekendje Weg in NL en www.wijnweekendjeweg.nl.
Adrie Krielaart van Chateau du Tets in Goudriaan