‘Belangrijke bestuivers leggen massaal het loodje’ en ‘Ook niet-zeldzame soorten verdwijnen’, kopte dagblad Trouw gisterochtend.

Wat betekent het verdwijnen van insecten voor de wijnbouw?

Ik vraag het een aantal van onze wijnboeren.

Foto: Theo Haerkens

Vooropgesteld: een druif is een zelf-bestuiver, de bestuiving gaat door de wind. Insecten zijn dus niet nodig voor het bevruchtingsproces.

Wijnboeren koesteren insecten in de wijngaard. Insecten eten beestjes die schadelijk zijn voor de druiven.

Luc Creusen van Domein Steenberg (Limburg):’ Ik ben blij met insecten in onze wijngaard. We proberen de natuur een handje te helpen door bijvoorbeeld een strook met bloemen en kruiden in te zaaien waar insecten op af komen’.

Peter Pels van Wijngoed Havelte (Drenthe): ‘Vroeger hadden wij tussen de rijen in de wijngaard Wolf-Michung staan, een onderbegroeiing van wel 20 klaversoorten. Een van de eigenschappen van deze gemengde bloemsoorten is, dat ze veel insecten aantrekken. Vooral insecten die de schadelijke insecten in de wijngaard aanpakken’.

Silvia Anthonj van MinZeven (Flevoland): ‘Wij doen ons best alle insecten te sparen en een natuurlijke habitat te creëren. Wij spuiten niet met middelen die een gevaar voor insecten vormen. Wij planten bloeiende stroken als insekten-voer in de paden tussen de druivenplanten en zorgen voor voldoende leefruimte door onder meer een houtwal en verschillende vijvers aan te leggen’.

Foto: Libelle in MinZeven in Lelystad Foto: Silvia Anthonj

Ook al lijkt de drastische teruggang van de hoeveelheid insecten niet direct gevolgen te hebben voor de wijnbouw realiseren Nederlandse wijnboeren wel degelijk wat de consequenties zijn.

Elma Middel van Wijngaard Hof van ’t Hoge Land (Groningen): ‘Voor het ecosysteem is het desastreus’.

Jan Wehrmeijer van Wijngaard De Croonhoven (Groningen):’Hoe minder insecten, hoe minder diversiteit. Dat geldt voor alles wat groeit en bloeit’.

Adam Dijkstra van Wijnhoeve Colonjes (Gelderland) gaat een stapje verder: ‘Binnen de wijnbouw is de afname van soorten een groot thema. Er wordt alleen nog te weinig mee gedaan’.

Geert Horlings van Wijngoed Wilgenhorst (Flevoland) vat een en ander goed samen:’ Afname van insecten geeft afname van predatoren’.

Met andere woorden: een predator is een natuurlijke vijand in de ecologie die een andere organisme actief bejaagt om te doden.

Jeroen van der Eng van Wijndomein Stokhem (Limburg) licht toe: ‘Indirect gaat er wel heel veel gebeuren omdat de natuurlijke vijanden verdwijnen en daarmee het evenwicht verstoord wordt. De Suzuki vlieg is hier een voorbeeld van maar ook de Spotted Lanternfly (gevlekte lantaarnvlieg) in de Verenigde Staten en de Traubenwickler in Duitsland. Verder heb je nog beestjes en bladluis die virussen overbrengen. Als er een grote verscheidenheid aan insecten is, vreten ze elkaar tenminste op’.

MinZeven Lelystad Foto: Silvia Anthonj