Druivenplanten kunnen in het Nederlandse klimaat over het algemeen zonder nachtvorstschade de wintervorst doorstaan.

Maar nu ijskou ons land gedeeltelijk lam legt vraag ik het toch graag na bij een aantal van onze wijnboeren.

Thermometer bij Wijngaard De Kruithof (Gelderland), januari 2021

Is er risico voor de druivenplanten?

Elma Middel van Wijngaard Hof van ’t Hoge Land in Mensingeweer (Groningen): ‘Nee joh, die zitten nog diep in de knop’.

Jeroen van der Eng van Wijndomen Stokhem in Wijlre (Limburg): ‘Druivenplanten kunnen dit hebben. – 20 graden wordt wat veel maar een riesling zou dat kunnen trekken. Zodra de plant gaat uitlopen wordt elke vorst lastig’.

Ook Jan Wehrmeijer van Wijngaard De Croonhoven in Sappemeer (Groningen) wijst vorstschade als gevolg van de huidige ijskou van de hand, al raadt hij snoeien bij vorst af omdat de snoeiwonden bij strenge vorst kunnen invriezen.

Jan: ‘In mei, als de planten gaan uitlopen is het oppassen geblazen. In mei heb je altijd vorst met “ijsheiligen-horror” voor elke wijnboer’.

Wintervorst in wijngaard De Kruithof (Gelderland) 9 januari 2021

Geert Horlings van Wijngoed Wilgenhorst in Zeewolde (Flevoland): ‘Als de plant in winterrust is, hoeft – 20 graden geen probleem te zijn. Hoe ouder de aanplant hoe meer vorst de plant kan hebben. In februari 2012 zijn in Nederland veel (jonge) druivenstokken bevroren. Van belang is dan het weer voorafgaand de vorst. Is de sapstroom al op gang gekomen of niet. Het lijkt nu goed te gaan maar het is afwachten. We hebben gesnoeid en het snoeihout ligt in de rij. Daarom is er wat meer sneeuw blijven liggen. Sommige collega’s schuiven sneeuw tegen de onderstam zodat dit wat isoleert’.

Ook Geert bevestigt dat voorjaarsvorst veel gevaarlijker is. Omdat de druivenplant is gaan uitlopen en de knoppen beginnen met zwellen waardoor ze kunnen bevriezen.

Wijndomein Stokhem (Limburg), januari 2021

Over welke keuzes Nederlandse wijnboeren maken om de nachtvorstschade in het voorjaar zo veel mogelijk te beperken later meer.

Druivenstokken, Wijngaard de Croonhoven (Groningen), 9 februari 2021
Wijngoed Wilgenhorst (Flevoland), 9 februari 2021