GRONINGEN – Toegegeven, ik heb iets met kerken. In mijn jeugd zat er ik elke zondag. In mijn studententijd volgde ik met 1000 andere rechtenstudenten college in de Martinikerk. Nog steeds kan ik het niet nalaten een kerk te bezichtigen als de gelegenheid zich voordoet. Dan ben je in Groningen aan het goede adres.

De provincie Groningen staat bekend om zijn typische kerken op een wierde. Veel van deze kerken zijn gebouwd in romano-gotische stijl en hebben een sobere en robuuste uitstraling.

Martinuskerk van Marsum op een wierde in de omgeving van Appingedam

Maar dan molens. Daar hebben ze een behoorlijk aantal van in Groningen. Het gros is gebouwd in de 19e eeuw. De Vriendschap in Winsum is zelfs al in 1789 gebouwd.

Je hebt in Groningen poldermolens en koren- en pelmolens.

Poldermolens ofwel grondzeilers – molens waarvan de wieken bijna de grond raken -, verplaatsen water van een lager niveau naar een hoger niveau. Overtallig regenwater op een plek onder zeeniveau kan op deze wijze naar een hoger gelegen gebieden gepompt worden om afgevoerd te worden.

Koren- en pelmolens ook wel stellingmolens genoemd, vermalen koren en gerst. De wieken worden in beweging gebracht door de wind zodat molenstenen koren vermalen tot meel dan wel gerst vermalen tot gort. De wieken bevinden zich een eind boven de grond en hebben een galerij (stelling) waarop de molenaar kan lopen om de molen te bedienen.

Fraeylemamolen in Slochteren

Hoe kom ik nu toch bij molens zal je wellicht denken? Nou dat zit zo. We hebben in Groningen een wijnboer die de opleiding tot in stand houden van monumentale molens volgt. Zo wisselen we onderling niet alleen wijn- maar ook molenweetjes uit. Altijd aardig om weer met andere ogen te kijken naar historische werktuigen in ons Hollandse landschap.

In Midden-Groningen hebben ze een nu een toeristische route Kerken & Molens

Mocht je voorkeur uitgaan naar alleen kerken, kijk dan op site van Visit Groningen. Kerken zat in Grunnen.