GELDERLAND – Op een stralende zaterdagmiddag bezocht ik onlangs Wijndomein Oude Waalstroom. Deze wijngaard ligt midden in het rivierenlandschap van de Bommelerwaard.

Huib Overmars en Lotte Rippen (dochter van Johan Rippen van biologische wijngaard El Placer in Lelystad) kochten in 2007 een bestaande wijngaard van 2 hectare. Op hun wijndomein staan 8 druivenrassen aangeplant. Johanniter, solaris, bianca en palatina voor de witte wijnen en de blauwe druiven regent, rondo, cabernet cortis en cabernet cantor voor de rosé en rode wijnen.

Huib Overmars, biologische wijnboer van Wijndomein Oude Waalstroom Foto: Theo Haerkens

Huib: ‘We kiezen voor extensief vooral handmatig beheer wat betekent dat we kruidenrijk gras laten staan. Bij ons grazen schapen tussen de wijnranken. Wij willen niks toevoegen in de wijngaard en laten de natuur zijn gang gaan. We zorgen voor diversiteit voor wat betreft het bodemleven. Door bomen te planten trekken we insecten aan. We hebben ook bijenkassen, ik ben imker erbij’.

Als je praat over duurzaamheid hebben ze bij Wijngaard Oude Waalstroom een behoorlijk aantal stappen genomen. Huib en Lotte laten de planten groeien zoals ze groeien. Ze bewegen mee met de natuur en sturen op natuurlijke processen. In de wijnmakerij ontstaat er een spontane vergisting met eigen gisten uit de wijngaard, wordt noch aan zuurcorrectie noch aan klaren gedaan waardoor de wijn volledig vegan-friendly is.

Foto van Huib Overmars is van Theo Haerkens Mediaproducties, een bureau dat zich bezig houdt met natuur en milieu en verwante zaken.

Schapen in de wijngaard
Wijndomein Oude Waalstroom in Hurwenen in Gelderland