GELDERLAND – In de eerste druk van het boek staat bij het hoofdstuk Aanvullende informatie Wijnbouw in Nederland: ‘Er loopt nog een aanvraag voor de BOB Achterhoek-Winterswijk’.

In de tweede druk van het boek is de volgende tekst opgenomen.

‘BOB Achterhoek-Winterswijk (Gelderland), sinds 13 juli 2020. Aangesloten wijngaarden zijn Wijngaard De Reeborghesch en Wijngaard Hesselink. BOB Achterhoek Winterswijk is van toepassing op gronden met humus en leem en aanwezigheid van kalk dan wel esgrond in de onderlaag. Toegestane druiverassen zijn: johanniter, solaris, souvignier gris, merzling, chardonnay, regent, pinotin, cabernet noir en monarch’.

Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink van de fameuze strowijn heb ik al een tweetal keren mogen ontmoeten. Henk Marmelstein van Wijngaard De Reeborghesch nog niet. Dat vraagt om een nadere kennismaking. En zo togen we op een prachtige winterdag naar Kotten in de Achterhoek.

De door de wijnboer zelf gegraven vijver tussen de druivenstokken.

Henk ontvangt ons met thee en vertelt honderduit. Over de hoogteverschillen en het landklimaat. Over het kunstwerk uit Zimbabwe in de vensterbank dat tevens pronkt op het etiket van zijn wijnen. Over de naam De Reeborghesch. (De reeën die verblijven in het bosje aansluitend aan de wijngaard en de eerste plantjes verorberen op de esch, het hoger gelegen deel van de wijngaard). En uiteraard over het ontstaan van de wijngaard en zijn druiven waaronder zelfs de zeldzame blauwe acolon en léon millot.

Henk leidt ons vervolgens rond over zijn wijngaard van 2,5 hectare waarvan 1,6 hectare actief beplant. Hij heeft zijn druivenplanten op drie verschillende gronden staan, te weten een mengsel van zand, leem en grind; dekzand en esgrond. Door deze wijngaard zo samen met de wijnboer te ervaren begrijp ik waarom de Beschermde Oorsprongsbenaming Winterswijk – Achterhoek is toegekend. Ga op pad en ontdek het zelf!

De wijnboer toont zijn wijngaard
Wijngaard De Reeborghesch.