NOORD-HOLLAND – Bij de eerste members-only wijngaard in Nederland wordt hard gewerkt om het stuk land gereed te maken om in het voorjaar de eerste druivenranken te kunnen planten.

Initiatiefnemer Sico de Moel van Restaurant L ‘Invité in Amsterdam:

‘We hebben 250 bomen aangeplant op ons rechtshoekig stuk perceel. De bomen dienen als windhaag op de vlakte. Je wilt de druiven immers goed beschut hebben. We hebben nog wel jaren nodig om de bomen te laten groeien. We kiezen ook voor bomen op het domein omdat bomen diep wortelen en zorgen voor een bodem met juiste schimmels en bacteriën. Bomen creëren daarnaast biodiversiteit: ze trekken vogels, bijen en insecten aan.’

Sico, waarom kies je voor bomen als Berg Esdoorn, Zoete Kers, Winterlinde, Meidoorn en Japanse Rozenbottel?

Sico: ‘Ons plan is een voedselbos aan te planten. Het boomsap van de eerste boom en de eetbare vruchten en bladeren van de overige bomen kan ik verwerken in L’ Invité’.

Hoe gaat het eigenlijk met je restaurant?

Sico: ‘Ik verzorg van dinsdag t/m zaterdag take a way menu’s die kunnen worden opgehaald of thuisbezorgd. Verder verkoop ik biologische groente pakketten. En onze box met Nederlandse wijn wordt goed verkocht’.

Vertel, welke Nederlandse wijnen zitten er in zo’n doos?

Sico: ‘Samen Rood, een rode wijn van Wijngaard De Koen (NH), een rode wijn van een wijngaard uit Groningen en Olivier van St. Martinus (LB). De witte wijn is Linge wit Sauvi van Betuws wijndomein (GLD), Johanniter van Wijngaard Aan de Breede Beek (GLD) en Gewürztraminer van Wijngaard de Daalgaard (NB)’.

Zo zie je maar, voor een rondje Nederlandse wijngaarden kun je zelfs op de Bloemgracht in Amsterdam terecht.