GELDERLAND – Leon Masselink van Wijngoed Montferland belde onlangs op om zijn IJswijn onder de aandacht te brengen. In het kader van het webinar ‘Kerstwijn uit Nederland‘ immers een leuk gegeven, vond hij.

Leon: ‘ We hebben bij de oogst 2018 een paar rijtjes souvignier gris laten hangen. Op 21 januari vroor het min 10 graden en hebben we de bevroren druiven geplukt. Daar hebben we een traditionele IJswijn, een dessertwijn van gemaakt. We hebben 400 kilo geplukt en daar 100 liter IJswijn van gemaakt’.

IJswijn wordt gemaakt van druiven die geplukt worden in bevroren toestand die vervolgens bevroren geperst worden. Schil en ijs blijven achter. Het druivensap met hoge concentratie aan zuren, pectine en natuurlijke suikers transformeert tot een zuivere frisse goudgele wijn met verfijnde zuren, een ware smaaksensatie.

Wijngoed Montferland is niet de eerste wijnboer die in Nederland IJswijn wist te produceren. Op 26 november 2010 vroor het in Dieren min zeven graden. Om half zeven ’s ochtends plukte Youp Cretier van Domein Hof te Dieren zijn johanniter druiven in bevroren toestand om ze direct daarna in bevroren staat te persen. In 2011 kwam zo’n 45 liter in 150 kleine flesjes op de markt.

Daarna heeft Youp zijn druiven niet meer laten hangen. Wel maakt hij artificieel IJswijn van de druiven merzling en johanniter via de diepvries. Voordeel van IJswijn maken op een niet natuurlijke manier is volgens Youp dat je de druif in een goede staat kunt plukken en je zelf je persmoment kunt bepalen.

De IJswijn van Youp is voor 19,95 te koop bij Domein Hof te Dieren.

De IJswijn van Leon kun je kopen bij Wijngoed Montferland voor 24,50

IJswijn Wijngoed Montferland
IJswijn Domein Hof te Dieren