ZEELAND- Simon en Anita van Keulen van Wijngaard Westerhoeve in Oostkapelle wonnen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen goud met hun witte wijn Würzer, een kruising van gewürztraminer en müller thurgau. De druif is genoemd naar de kruidige smaak. Würzig betekent kruidig in het Duits.

Simon: ‘We wisten dat de wijn goed was. Würzer 2019 is heel zuiver van smaak. Goud winnen met deze wijn was voor ons een aangename verrassing’.

Wijngaard Westerhoeve is een kleine wijngaard met 1100 stokken op 1 kilometer afstand van de zee. Op jaarbasis worden 1100 flessen geproduceerd van de druivenrassen würzer, chardonnay, regent en pinot noir.

Simon is al 20 jaar bezig met druiventeelt. In 1999 werden de druivenrassen würzer en regent aangeplant. In 2013 volgde chardonnay en in 2015 pinot noir’.

Simon: ‘Je krijgt maar 1 kans in een jaar om wijn te maken. Dat maakt dat je best lang bezig bent. Ieder jaar is er een oogst en een ervaring rijker. Dat is het leuke van wijn maken. Ik wil mijn wijnen elk jaar verbeteren. Voor mij zijn de Chardonnay en Pinot Noir wijnen de komende jaren dé uitdaging. 20 jaar geleden had ik nooit durven dromen dat we chardonnay en pinot noir hier rijp zouden krijgen’.

Anita: ‘We doen alles samen. Ook wijnproeven tijdens het wijn maken. Ik heb het idee dat ik scherper ruik dan Simon’.

Ook in de wijngaard blijft het echtpaar Van Keulen zich voortdurend verbeteren. Zo passen ze tegenwoordig zachte snoei toe, een snoeimethode waardoor de snoeiwonden kleiner zijn. ‘Het hout blijft gezonder en de sapstromen worden minder onderbroken’ aldus Simon.

We mogen mee naar huis om de prijswinnende wijn te proeven. En zo zitten we op een druilerige zaterdagmiddag aan de keukentafel bij de Van Keulens. We drinken Würzer en krijgen er platte Zeeuwse oesters bij. Magnifiek! Toen moest de Pinot Noir nog komen. Waanzinnig glas. Die wint volgend jaar ook goud. Wedden!

Met Anita en Simon van Keulen in de wijngaard
Goud voor Würzer
De prijswinnende witte wijn Würzer