NOORD-HOLLAND – Sico de Moel van restaurant L’invité is volop bezig met het ontwikkelen van een moderne, duurzame wijngaard en circulair voedselbos: Domein Bergen.

De members-only wijngaard heeft na een succesvolle crowdfunding campagne dankzij vele investeerders, de VIP members, in september een perceel kunnen aankopen in het bijzondere kunstenaarsdorp Bergen.

Inmiddels is met hulp van een aantal leden de bodem voorbereid op duurzame wijnbouw met veel aandacht voor bodemleven en biodiversiteit. In november werden 250 bomen aangeplant die als windhaag dienen. Daarnaast creëren bomen een rijk bodemleven met goede schimmels en bacteriën. Ook trekken ze vogels, bijen en insecten aan.

Aankomend voorjaar gaan de eerste 2000 wijnstokken de grond in. Sico heeft gekozen voor de druivenrassen muscaris, sauvitage en souvignier gris voor de witte wijn en de blauwe druiven cabernet cortis, laurot en monarch voor de rode wijn.

Sauvitage en laurot? Dat maakt nieuwsgierig.

Restauranteigenaar en toekomstig biologische wijnboer Sico de Moel

Sico, je kiest voor nieuwe druivenrassen die in Nederland nog nergens staan aangeplant zoals sauvitage

Sico:’ Sauvitage is een veelbelovende druif. Ik heb deze ontdekt in een Duitse wijngaard. De druif levert fris fruitige wijn op. Dit druivenras heeft iets weg van sauvignon blanc, pinot gris en riesling. Dit ras wordt nog niet veel geteeld en is daarom niet makkelijk te krijgen. ik begin met 250 wijnstokken’.

En dan de blauwe druif laurot, ook nog vrijwel onbekend in Nederland

Sico: ‘Laurot is een druif uit Tsjechië, een kruising van de blaufränkisch, merlot en sankt laurent. Ik heb wijn van laurot geproefd. De druif geeft volle fruitige rode wijnen. Heel donker van kleur, met een paarsrode gloed’.

En nu?

Sico: ‘De wijnstokken zijn besteld, maar er zit nog geen stok in de grond. Het leuke is dat onze leden vanaf het allereerste begin worden betrokken bij het ontstaan van deze wijngaard. Ik neem ze mee in alle tegenslagen, verrassingen en geluksmomenten die we nog gaan tegenkomen. Dat gaat absoluut mooie verhalen opleveren’.

De eerste wijnen van Wijndomein Bergen zullen in 2023 worden geoogst en gebotteld in 2024. Nieuwe leden zijn welkom. Sico de Moel laat zich adviseren door Diederik Beker van Betuws Wijndomein.

We vragen ook Diederik naar de aanplant van de druivenrassen sauvitage en laurot in Nederland.

Diederik: ‘Voor zover ik weet is sauvitage nog niet aangeplant in Nederland althans niet in grotere aantallen. Wellicht dat iemand ergens een paar stokken op een proefveldje heeft staan. Sauvitage is sinds april 2020 in Duitsland toegelaten voor kwaliteitswijn. Ook nieuw voor ons land is laurot, een Tsjechische druif. In Tsjechië kom je al wel pure Laurot wijnen tegen maar deze zijn er nog niet van Nederlandse bodem’.

*