FLEVOLAND- ’t Aardige van Nederlandse wijnboeren is, dat ze zich steeds opnieuw vernieuwen. Naast stille witte en rode wijn worden steeds meer secco’s gemaakt en mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle. Tegenwoordig zie je ook Blanc de Noirs langs komen en her en der een Orange Wine.

Nu heeft Wijngoed Wilgenhorst in Zeewolde het plan gevat om een wijn tussen rood en rosé te maken geïnspireerd op Schilcher. Deze beendroge rosé van 100 procent blauwe wildbacher wordt uitsluitend geproduceerd in de Oostenrijkse regio Weststeiermark. Volgens de Oostenrijkse wijnwet is het een beschermde, voor deze regio authentieke wijnsoort. Schilcher staat bekend om zijn sappige fruitigheid en pittige zuren.

Om Schilcher te maken worden de druiven van takjes ontdaan (waardoor fruitigheid wordt behouden) en geplet. Het vruchtvlees en schil komt in een tank en wordt gekoeld om te snelle verkleuring te voorkomen. Als de kleur goed is wordt de druivenpulp geperst en begint de vergisting van sap tot wijn.

In Flevoland maken ze dus een eigen variant met de cabernet noir. Van deze blauwe druif gaan ze wijn maken op de wijze waarop Schilcher wordt gemaakt. De blauwe druiven die afgelopen vrijdag geplukt zijn hebben een pulpstand gekregen van 24 uur vertelde Geert mij. Daarna is de pulp geperst en het sap wordt nu vergist tot wijn.

Een definitieve naam hebben Geert en Alice nog niet. Wellicht hebben jullie een idee?

Wijngoed Wilgenhorst