GELDERLAND – Preview – herziene editie 12X Wijn Weekendje Weg in NL

Begin dit jaar ontving ik een bericht van Marion en Kees Kruitwagen: ‘Dag Peetra kom en proef onze wijnen’. Nieuwsgierig geworden naar deze gulle uitnodiging stapten we nog dezelfde week in de auto. Bestemming: Gelderland.

Zelden hebben we ons zo welkom gevoeld nog voor de ontmoeting met de wijnboer. Het bord aan de weg ‘Verkoop lokale wijnen’ lokte ons de oprit op. De vlag hing uit. De deur stond open. Toen wisten we nog niet dat we vier uur onderhouden zou worden door Kees en Marion.

Laat entertainen maar aan Kees over: ‘Mijn vak is matchmaking. Als je het karakter van je wijnen kent kun je je gasten goed adviseren. Als ik onze gasten over wijn hoor praten, dan zeg ik: Ik denk dat u deze wijn zult waarderen’. Wijnboer Kees kan heel goed luisteren zo blijkt, maar over wijn praten des te meer. Wijngaard De Kruithof staat garant voor een beleving!

Kees: ‘Onze kracht is het bieden van een wijn-spijs beleving in ons proeflokaal en in de wijngaard gecombineerd met het vertellen van verhalen’. Bij De Kruithof serveert Marion tapasplanken met huisgemaakte hapjes en luxe gerechtjes bij de High White Wine. Met zijn vijftig jaar ervaring in het vak vertelt Kees de verhalen en draagt zelfs eigen gedichten voor.

De wijngaard in het Betuwse Ophemert is gespecialiseerd in witte en mousserende wijnen. Marion en Kees telen op hun halve hectare grond uitsluitend de druivenrassen johanniter en souvignier gris. Kees: ’Onze wijngaard ligt vlakbij Kasteel Ophemert, ook wel De Heerlijckheid Ophemert genoemd. Daarom heten onze wijnen De Witte Heerlijckheid’.

Ook het ontworpen logo verwijst naar de eigen omgeving. Het bestaat uit onderdelen van het wapen van Ophemert. En omvat de twee leeuwen uit het wapen van Gelderland waarop de leeuwen naar elkaar kijken. In het logo van Wijngaard De Kruithof daarentegen kijken de leeuwen je aan met uithangende tong. Kees: ’Het wapen oogt chic maar zegt ook ‘Niet zoveel praten Kees. Schenk nog maar eens in!’’. 

Wijngaard De Kruithof – Ophemert Gelderland

Nou vooruit, voor liefhebbers van wijn en poëzie draagt Kees alvast iets voor op papier:

CUVÉE

Ontrol je gedachten, geef je bloot

dan kan ik met je leven

indien de helft gegeven

is een relatie er maar even

Manco’s resulteren in een rafelig geheel

Het samenstellen van een melange

een cuvée, zoals dat heet bij wijn

is een proces van diepgang en van tijd.

Slechts bij complete hechting

bij totale versmelting

ontstaat een cuvée, een mariage à deux

nieuw en zelfstandig

met

eigen diepgang, intensiteit en complexiteit.

Color, odor, sapor

tot in detail complementair

Kees Kruitwagen – Wijngaardenier


De wijnen vanWijngaard De Kruithof worden geschonken in de restaurants Het Dijkhuis in Ophemert, Huize Poelzicht in Kapel Avezaath, Oud Vuren te Vuren, B&B De Heeren van Tuil in Tuil en Fruitpark Hotel & Spa in Ochten.  

www.wijngaarddekruithof.nl; info@wijngaarddekruithof.nl; 

tel. 06 53 93 10 83 (Kees), 06 44 46 82 35 (Marion)

Pippertsestraat 12, 4061 BK OPHEMERT

Wijnverkoop bij Wijngaard De Kruithof is op vrijdag- en zaterdagmiddag en op afspraak. Het verwarmde proeflokaal en  wijnterras met uitzicht op de wijngaard is iedere zaterdagmiddag geopend van 12.00 tot 18.00 uur voor wijnproeverijen en rondleidingen. Elke laatste zondag van de maand verzorgen Marion en Kees een High White Wine arrangement.

Ontvangsten met rondleiding en proeverij voor groepen op afspraak.