ZUID-HOLLAND – Adrie Krielaart won met zijn Rondo Superieur 2017 goud bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2020. Dat vraagt om een nadere kennismaking met de wijnmaker achter deze gouden medaille.

En zo rijden wij op een zonnige zaterdagmiddag richting de Alblasserwaard om de plantjes te gaan aanschouwen waarvan die goudwinnende wijn gemaakt wordt.

Adrie behoort tot de eerste lichting wijnmakers in Nederland. In 1985 begon hij met druiven telen en wijn maken. Sinds 1992 beschikt hij over een kleine wijngaard in Goudriaan. De wijnaard Chateau du Tets is vernoemd naar het Nederlands adellijk geslacht Van Tets.

Adrie: ‘Mijn favoriete druif is rondo. Ik maak al vijfentwintig jaar wijn van deze druif. Dan ken je de druif en weet je wat je moet doen om er mooie wijn van te maken’.

Op de thee bij Adrie en zoon Machiel, beide gepassioneerde wijnboeren annex wijnmakers worden ons eerst alle medailles op een rij getoond. Adrie: ‘De eerste won ik in 1998. Dit wordt de elfde’ Vorig jaar won onze wijn van de rondo zilver, nu goud’.

We mogen mee de wijngaard in, zo’n tweehonderd meter verderop. In de wijngaard langs het riviertje De Goudriaan staan naast rondo ook de druivenrassen solaris, johanniter, souvignier gris, cabernet cortis, cabernet cantor en regent aangeplant. Adrie en Machiel maken daar op jaarbasis drie witte, twee rode en een rosé wijn van.

Dat Adrie en Machiel na zo veel jaren know how goud scoren is ook niet zo heel gek.

Adrie: ‘Ik zeg altijd, een vader plant een wijngaard voor zijn zoon. Het duurt heel lang voordat je weet wat je precies moet doen. Het is mooi om pionier te zijn al kan de volgende generatie er pas de vruchten van plukken’.

Op bezoek bij wijnmaker Adrie en zoon Machiel
Adrie Krielaart
Rondo 2018
Wijngaard van Tets/ Chateau du Tets