LIMBURG – ‘Hier liggen mijn roots. Vroeger speelde ik hier krijgertje’, vertelt Maurice Warnier terwijl hij wijst naar de volledig op het zuiden gelegen wijngaard in Gronsveld (gemeente Eijsden-Margraten). Samen met Maarten Gubbels, Guy Plasqui en Cor Weerts startte Maurice in 2019 met Wijndomein Riesenberg. De heren kozen voor de druivenassen pinot blanc, pinot gris en auxerrois. Maurice: ‘De pinot blanc is onze toekomst. Deze druif zorgt voor de benodigde frisheid tegenover de andere twee druivenrassen die het vanwege klimaatveranderingen qua zuurgraad lastiger kunnen gaan krijgen’.

Wijndomein Riesenberg, sinds 2019
Wijngaard van 0,5 hectare op zuidhelling in Gronsveld

De eerste oogst is aankomend najaar. Normaliter levert een eerste oogst zo’n 30% opbrengst op; een tweede oogst 50% en het vijfde jaar na aanplant is goed voor een opbrengst van 100%. Vanwege vorstschade in 2020 wordt een opbrengst van circa 25% verwacht.

Maar de ambitie van Wijndomein Riesenberg reikt verder. Samen met Jan Piters, eigenaar van het naburige perceel hebben ze het plan gevat om een achttal klassieke druivenrassen door elkaar heen te planten. De druiven zullen in 2024 gelijktijdig worden geoogst, geperst en verwerkt tot wijn. De gemengde aanplant leidt tot een zogenaamd field blend in plaats van assemblage wijn (cuvée).

De wijnbouwers zijn geïnspireerd door het field blend concept van Marcel Deiss in de Elzas. Deiss heeft dertien verschillende edele rassen kris kras door elkaar geplant. Alle druiven worden gelijktijdig geoogst, geperst en vergist.

Voor de Limburgse field blend productie is gekozen voor de klassieke druivenrassen gewürtztraminer, muscat d’ alsace, pinot blanc, pinot gris, pinot noir, riesling en de nooit eerder in Limburg aangeplante sylvaner en klevner. De eerst field blend uit eigen wijngaard wordt in 2026 verwacht.

Wijndomein Riesenberg wil op termijn proeverijen in de gaard en wijnwandelingen organiseren in samenwerking met lokale horeca.

Valken nestkast
Vlnr: Cor, Jan, Maarten, Maurice en Guy
Gemengde aanplant d.d. 15 mei 2021