NOORD-BRABANT – Met vijf hectare wijngaard ben je binnen de Nederlandse wijnbouw een behoorlijke speler. En als de wijnboer ook nog eens op biodynamisch wijze druiven verbouwt en wijn produceert maakt dat op zijn minst nieuwsgierig. Op naar Sint-Michielsgestel!     

Op een druilerige vrijdagochtend voelt het warme welkom in de met smaak ingerichte wijnwinkel en proefruimte extra hartelijk. De open haard staat aan en de eigenaren van Wijngoed Wolf nemen alle tijd. Hoe kan het toch zijn dat ik jullie wijngaard nog niet heb ontdekt, vraag ik me hardop af. ‘We hebben de publiciteit niet opgezocht omdat we maar een beperkte hoeveelheid wijn hebben’ legt Bas Klerx uit: ‘We wachten tot we onze tweede jaargang bottelen’. Laura de Hollander vult aan: ‘Onze B&B gaat 1 april open en we willen in de zomer een grote opening organiseren’.

In 2012 vertrok het stel naar Frankrijk. Ze hadden een droom. Ze wilden een wijngaard beginnen in de Provence. Bas: ‘Ik heb veel gewerkt bij Franse wijnboeren. Dan moet je denken aan snoeien, dunnen en plukken in de wijngaard maar ook werkzaamheden in de wijnkelder. We zouden bijna gaan aanplanten maar besloten terug te keren naar Nederland vanwege onze schoolgaande kinderen’.

Eenmaal neergestreken in Brabant besloten Bas en Laura hun droom in eigen land te realiseren. Op een belangrijke voorwaarde: het moest en zou op een biodynamische manier. In 2017 werden de eerste wijnstokken aangeplant. Ze kozen voor de druivenrassen pinot gris, sauvignac, souvignier gris, cabernet blanc, johanniter en solaris. De eerste aanplant van 1,5 hectare leverde een kleine oogst op in 2019 waarvan de flessen in 2020 gebotteld zijn. De oogst van de resterende 3,5 hectare wordt momenteel verwerkt in de kelder.

De naam Wijngoed Wolf hangt samen met eigen terroir. Laura: ’We wonen aan de Wolfsdreef. Wij vinden een wolf een krachtig dier en dat past bij onze wijnen. De toevoeging wijngoed maakt onze naam weer zachter’.      

Welke druif is hun favoriet? Bas: ’Sauvignac, omdat deze druif een heel aromatische wijn oplevert. Vol van smaak met zachte zuren. De frisgroene smaak vind ik persoonlijk goed bij Nederland passen’.

Het meest trots zijn Laura en Bas op de lovende woorden van hun mentor over de eerste eigen geproduceerde wijn. Van deze wijnmaker met 30 jaar internationale ervaring leerde ze een belangrijke les: heb vertrouwen in je wijn. Laura: ‘Tijdens het vinificatieproces ‘leeft’ de wijn. Het is spannend dit proces zijn gang te laten gaan en weinig te sturen. Dat levert uiteindelijk pure wijn op’.

We mogen de kelder zien die gedeeltelijk onder de B&B is gebouwd. Wow, ze maken bij Wijngoed Wolf petnat ofwel een natuurlijk bruisende wijn. ‘Hartstikke hip! bevestigt ook Laura. ‘En tegelijkertijd een oeroude methode om bubbels te creëren. We maken petnat omdat we op natuurlijke wijze wijn willen maken. In tegenstelling tot mousserende wijnen volgens de méthode traditionelle voegen wij niets toe. 95% van deze wijn vergist in de tank. De laatste 5% gisting in de fles levert de bubbel op’.

‘Wat zijn de plannen voor het komende jaar?’ vragen we. Bas:’ We gaan een extra hectare sauvignac aanplanten, een bruiswijn maken en onze eerste orange wine bottelen. De wijn blijft de basis van Wijngoed Wolf maar daarnaast gaan we ook rondleidingen en proeverijen geven’.

We hebben het eerste weekend in april meteen maar de B&B geboekt. Over plannen gesproken.    

wijngoedwolf.nl
info@wijngoedwolf.nl
tel 06 25 26 14 33
Wolfsdreef 1 5271 TW SINT-MICHIELSGESTEL  

Wijngoed Wolf is geopend op vrijdag en zaterdag. Overige dagen op afspraak. Stuur een email of bel voor een rondleidingen of proeverij.